Lezing Atjeh-oorlog door Bert Wenink

Naar schatting hebben zo’n twee miljoen Nederlanders op de een of andere manier een connectie met Nederlands-Indië. Voor menigeen is het koloniale verleden verbonden met de eigen familiegeschiedenis. Tel daarbij op dat de dekolonisatieperiode nog steeds de gemoederen bezighoudt, dan kun je gerust stellen dat de geschiedenis van Nederlands-Indië volop leeft. Des te vreemder is het dat Nederlands langste en bloedigste koloniale oorlog, de Atjeh-oorlog, grotendeels vergeten is. Vrijdag 27 januari 2023 kunt u alles te weten komen over deze oorlog en het leven van de militairen uit het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger in de verre oost. Bert Wenink geeft dan in de Lathumse kerk een lezing.

Nederlands koloniale verleden: de Atjeh-oorlog
De Atjeh-oorlog begon in 1873. Heeft een oorlog die zo lang geleden heeft plaatsgevonden ons nog wel iets te zeggen? Bert Wenink zal laten zien dat de strategische lessen uit de Atjeh-oorlog nog onverminderd gelden. Behalve de oorlog zelf met zijn expedities laat hij aan de hand van authentieke foto’s, romanfragmenten en filmbeelden het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) in al zijn aspecten tot leven komen.

Bert Wenink schreef een historische roman over de Atjeh-oorlog, Overgeven of sneuvelen. Bij het schrijven viel hij van de ene in de andere verbazing. Waarom wagen jonge mannen zich in de hel van Indië? Wat deed één van Nederlands grootste geleerden uit de 19e eeuw op het slagveld van Atjeh, in een tijd dat de meeste geleerden gewoon achter hun bureau bleven zitten? Waar leidt overhaast ten strijde trekken toe? Wat betekent het in een oorlog terecht te komen waarbij burgers en strijders nauwelijks te onderscheiden zijn? Deze en nog veel andere vragen en wonderlijke gebeurtenissen vormen de rode draad in de presentatie.

Unieke historische roman
Overgeven of sneuvelen is uniek in de Nederlandse literatuur. De historische roman bestrijkt de volledige periode van de Atjeh-oorlog vanuit het perspectief van een gewone soldaat. » Klik hier om een voorpublicatie te lezen of » klik hier om het boek te bestellen. Na afloop van Berts lezing is zijn boek bij de uitgang te koop.