Sadettin Kırmızıyüz

Sadettin Kırmızıyüz: theatermaker, verhalenverteller en acteur in de Lathumse kerk

Een primeur in de Lathumse kerk: de landelijk bekende theatermaker Sadettin Kırmızıyüz komt naar Lathum met een eenmalig, bijzonder programma. Voor de Vrienden van de Lathumse kerk heeft hij een voorstelling samengesteld met grappige, ontroerende en spraakmakende fragmenten uit zijn reguliere theatervoorstellingen.  

Identiteit en migratie zijn van alle tijden en iedereen heeft er wel een mening over. Maar nemen we in die mening de ervaringen van de direct betrokkenen wel voldoende mee? Hoe is het om als kind van immigranten in twee culturen te leven? Interessante vragen die ons allemaal aangaan. Normaal moet u voor Kırmızıyüz naar het theater, maar 1 maart 2024 treedt hij op in Lathum! In zijn solovoorstelling speelt en spreekt hij met humor vanuit eigen ervaring over onverminderd actuele thema’s als migratie, integratie, culturele meervoudigheid en de geschiedenis van Nederland.

Sadettin Kırmızıyüz (geboren in Zutphen) studeerde als acteur af aan de Toneelacademie Maastricht. Na zijn afstuderen was hij werkzaam bij verschillende theatergezelschappen. Tegenwoordig maakt hij eigen voorstellingen die altijd lovende recensies krijgen. Zo werd zijn voorstelling Citizen K. in 2019 als een van de beste voorstellingen van het seizoen geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival.

Ook op de televisie is Sadettin geen onbekende. Citizin K. is door BNNVARA uitgezonden. Recentelijk was In het uur van de wolf een documentaire te zien over zijn leven. Als acteur speelde hij mee in Noord Zuid (2015), Als de dijken breken (2016), Flikken Maastricht (2007) en recentelijk in de medische dramaserie Dag en nacht (2023) in de rol van gynaecoloog.

In zijn persoonlijke verhalen opent Sadettin een ander venster op de werkelijkheid en maakt universele thema’s zichtbaar.

Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de meerjarige ondersteuning die Sadettin K ontvangt van het Fonds Podiumkunsten.