Unicorn brengt Keltische folk en swing naar Lathum

Op vrijdag 22 april 2022 kunt u in de Lathumse kerk zelf constateren dat de Keltische folk- en swingband Unicorn zich op het podium met schijnbaar achteloos gemak presenteert. Achter die vrolijke façade gaan echter rasmuzikanten schuil die elkaar ragfijn aanvoelen. Met gemak maken ze vanuit de Ierse folk allerlei uitstapjes, zoals naar Bluegrass, Klezmer of Nederlandse ballades.

Unicorn is een bekende naam in de folkwereld en is ook internationaal een veel gevraagde act op zomerfestivals. De band neemt het publiek moeiteloos mee en laat voelen wat er door de eeuwen heen leefde in Ierland. Inmiddels heeft de band vier cd’s op zijn naam staan. 

Aanjagers van het Ierse folkspektakel zijn accordeonist Martien Tijburg en gitarist John Kuiper. In Lathum worden zij vergezeld door zangeres Betty Borstlap. 

Het fijnzinnige tokkelende gitaarspel van John Kuiper is vermaard binnen de Nederlandse folk scene. Hij is de koning van de ballades, maar kwam tot de ontdekking dat zijn stem ook zeer geschikt is voor bluegrass. Veel van de vertolkte nummers komen van zijn hand. 

Martien Tijburg is een allround duizendpoot op de accordeon en heeft een geheel eigen speelstijl. Zijn sterk ontwikkelde begeleidend vermogen (onder andere met de baskant van de accordeon) maakte het aantrekken van een bassist binnen de band overbodig en met het aanvullende gebruik van zijn ingebouwde synthesizer vult hij andere ontbrekende instrumenten in. 

Unicorn weet het publiek tot de laatste minuut te boeien én te ontroeren.