Oekraïens-Nederlandse muziek in de Lathumse kerk

Ruim een jaar geleden kreeg het bestuur van de Vrienden van de Lathumse Kerk een paar dagen voor een gepland optreden een bijzonder verzoek: of een Oekraïense vluchtelinge ook een paar nummers mocht komen zingen? Normaal gaat er een heel selectieproces aan de keuze van een muzikant vooraf. Deze keer besloot het bestuur het risico te nemen, het was oorlog in de Oekraïne en iedereen wilde betrokkenheid tonen. En daar stond ze plots op het podium van een volle kerk, Nastya, een hele jonge vrouw, ongetwijfeld nog vol met emoties over de rampspoed die haar land was aangedaan. Geen mens wist wat hij kon verwachten. Ze begon te zingen. In het Oekraïens. Niemand begreep het, maar iedereen ervoer des te meer de universele taal van muziek. Wat een stem! Wat een emotionele kracht!      

Zondag 10 september 2023 is Nastya terug in de Lathumse kerk. Samen met Richard Rhemrev trapt zij  het nieuwe seizoen van de Vrienden van de Lathumse Kerk af.

Nastya en Richard ontmoetten elkaar bij een benefietconcert van de sixtiesband waarin Rhemrev pianist is. Nastya bood aan die avond een nummer te komen zingen. Na een paar minuten oefenen wisten ze het: dit gaat lukken. Dezelfde avond speelden ze het nummer voor 120 personen en dat was het begin van hun inmiddels anderhalf jaar durende samenwerking.

In september 2022 kwam hun eerste CD ‘HOPE’ met eigen muziek uit, die zeer goed werd ontvangen. Momenteel werken ze aan een tweede album waar ook gastmusici aan meewerken.

Ook aan het optreden in de Lathumse kerk zullen gastmusici meedoen. Alle Oekraïense nummers worden van uitleg voorzien. 

Nastya Sulimenko voltooide de muziekschool en is inmiddels online aan de Oekraïense Universiteit van Cultuur afgestudeerd en mag zich Bachelor Pedagogiek, management en muziek noemen. In Nederland werkt ze onder andere als medewerkster in een laboratorium.

Richard Rhemrev begon op 6-jarige leeftijd met klassieke pianolessen en stapte na 8 jaar over op boogiewoogie en blues. Ruim 25 jaar bleef hij klassieke en jazz pianolessen volgen. Rhemrev is toetsenist in de sixtiesband Ruych en speelt in verschillende jazzcombo’s piano en orgel.

Nastya Sulimenko en Richard Rhemrev: heel verschillend van achtergrond, zeer verschillend van leeftijd, maar verbonden door muziek en een brede muzikale scholing.