Händel op het kabinetorgel in Lathum

Een avond met Händel: zijn muziek en levensverhaal

Vrijdag 2 juni 2023 is de slotavond van het lopende culturele seizoen van de Vrienden van de Lathumse Kerk. Het 18e seizoen maar liefst! Een lange periode, maar nog steeds bescheiden in vergelijking met de leeftijd van het markante kerkje waarin de avonden altijd plaatsvinden, want dat staat er al ruim vijfhonderd jaar.

Bij zo’n kerkje passen tradities. Dat Piet Cnossen elk seizoen bij de Vrienden van de Lathumse Kerk optreedt, is zo’n traditie. Twee juni a.s. speelt Piet opnieuw bij de VvLK. Wees er dus bij als u hem op het » oudste kabinetorgel van Nederland wilt horen spelen!

Piet brengt stukken van Georg Friedrich Händel ten gehore op het fraaie Keerman instrument, gebouwd in 1737, dus uit de tijd dat Händel leefde. De barokke orgelmuziek van Händel ademt vrolijkheid en opgewektheid en past precies bij dit orgel!

Tussen de muziekstukken door vertelt Gea Cnossen het boeiende, internationale levensverhaal van Händel. Dat begon in Duitsland (Halle) in 1685 en via Rome en Hannover eindigde het in Londen in 1759. Naast een muzikale avond kunt u dus ook een leerzame avond verwachten.

Piet Cnossen studeerde orgelmuziek aan het conservatorium. Van hem verschenen als organist maar ook als dirigent van mannenkoren verschillende cd’s. Piet is gespecialiseerd in barokmuziek en avant-gardistische orgelmuziek van de 20e eeuw.